Uniek bezoek!

Op donderdag 1 september heeft de Commissaris van de Koning van Noord-Holland, de heer Remkes, samen met Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, een bezoek gebracht aan Beemster Garlic. Andere aanwezigen waren burgemeester Joyce van Beek met twee wethouders van de gemeente Beemster en afgevaardigden van de provincie Noord-Holland. Tijdens een werkbezoek in de Beemster eerder dit jaar, is meneer Remkes’ interesse voor onze bijzondere boerderij gewekt en is uit belangstelling dit bezoek gepland. Beemster Garlic staat dan ook voor een authentiek Noord-Hollands product, de pure smaak van Beemster.

Onze uniek gelegen boerderij maakt gebruik van de Noord-Hollandse kleigrond om ieder jaar verse knoflookbollen op de internationale markt te brengen. Nederland is één van de voornaamste uitvoerlanden in Europa op het gebied van land- en tuinbouwproducten. Deze drooggelegde polder die nationaal maar ook internationaal bijdraagt aan de voorziening van authentieke, pure producten blijft groeien door de inzet en samenwerking van de Beemster boeren; samen werken wij aan het cultureel erfgoed voor de toekomst. Het exportproduct knoflook is daarom niet alleen een authentiek product het is ook een belangrijk item voor de Nederlandse handel en voornamelijk voor de Noord-Hollandse Beemster polder. Deze polder die sinds 1999 de status heeft van werelderfgoed is dan ook uniek en onvervangbaar, van groot belang voor Nederland zowel op economisch als op cultureel gebied.

Tijdens dit bezoek hebben we een rondleiding gegeven en gaven hierdoor ook inzicht in het proces van teelt tot aan de klant. Na de rondleiding was er ruimte voor gesprekken. Hierin werd duidelijk dat de groep geboeid was door onze manier van werken. Vooral het verwerkingsproces, wat grotendeels uit handwerk bestaat trok de aandacht. Dit doen wij om de bol niet te beschadigen en een zo perfect mogelijke witte bol met fris groene stengel te leveren aan onze klanten.

Wat ons trots maakt is dat ons dagelijks werk, wat voor ons normaal is geworden, eigenlijk heel uniek blijkt en bijdraagt aan het cultureel erfgoed. We hebben deze geslaagde dag afgerond met een tevreden en trots gevoel.

Fresh Garlic from Holland.